Vzácnu Forgáčovskú kaplnku opravia, kedy sa rozhodne v septembri

20.08.2013 Lučenec

Halič 20. augusta (TASR) - Opravu vzácnej Forgáčovskej kaplnky v obci Halič plánuje tamojšia samospráva ešte v tomto roku. Ako však pre TASR povedal starosta Vladimír Rehánek, definitívne rozhodnutie padne až v septembri, keď bude jasné, koľko peňazí zostalo v obecnej pokladnici.

O záchranu jedinečnej kaplnky v cintoríne v Haliči sa miestni aktivisti usilujú už niekoľko rokov. Stavbu ohrozujú stromy, ktoré ju mali pôvodne zdobiť. Podľa občianskeho aktivistu Jána Hikkera pred časom organizovali na záchranu stavby aj petíciu, kde vyzbierali takmer 900 podpisov.

"Až teraz sa veci čiastočne pohli. Od samosprávy sme dostali informáciu, že tento rok sa počíta s opravou kaplnky a padnúť má aj rozhodnutie o osude stromov. Cyprušteky ázijské mali byť totiž pôvodne ošetrované a strihané tak, aby veľmi nevyrástli. Časom sa na to zabudlo a dnes sú z nich veľké stromy. Narúšajú statiku kaplnky koreňmi a bojíme sa najmä silnejšej búrky. Ich ťažké konáre by pri páde ľahko rozlomili aj kameň, z ktorého je unikátnym spôsobom urobená celá strecha," vysvetlil Hikker.

Starosta Haliče potvrdil, že s opravou kaplnky počítajú. "Obecné zastupiteľstvo dalo na opravu súhlas, ale ešte nie je definitívne rozhodnuté, či to stihneme tento rok. Máme už dohodu s dodávateľom prác, ktorý by mal strechu očistiť od machu a ošetriť všetky praskliny na podlahe a stenách. Počas prác by sa malo zistiť, do akej miery robia problém ozdobné stromy. Na tieto práce počítame so sumou do 7000 eur. Stále však dostávame upozornenia zo Združenia miest a obcí, kde nám pripomínajú dôsledné šetrenie. V obci sme súrne potrebovali opraviť ešte jeden chodník, takže definitívne rozhodnutie o kaplnke padne až v septembri. Budeme mať presné čísla, koľko peňazí nám zostáva a podľa toho sa rozhodneme, či sa na opravách začne pracovať na jeseň, alebo až v budúcom roku," vysvetlil Rehánek.

Občianski aktivisti sa zatiaľ postarali aspoň o nový náter na oplotení kaplnky. "Na viac nám tiež chýbajú peniaze. Keďže opravu kaplnky bude financovať obec, my sa sponzorsky snažíme získať ďalšie prostriedky na obnovu ostatných pamätihodností po rodine Forgáčovcov, ktorí pôsobili v našej obci. Z cintorína v 60. rokoch minulého storočia zmizli viaceré náhrobné kamene. Dva z nich ešte tento rok prinavrátime s pôvodnými nápismi. Momentálne už kamenári pracujú na ich replikách," dodal Hikker.

V Haliči sa snažia zistiť aj presnejšie údaje o tom, kedy bola kaplnka postavená a kto je jej staviteľom. Predpokladajú však, že si jej stavbu objednal Jozef Forgáč, ktorý v nej našiel aj miesto posledného odpočinku spolu s manželkou, grófkou Šarlotou Révayovou. Spolu s nimi sú v kaplnke pochované aj ich tri dcéry.
 

 
 

Vyberte región